Rezumat al știrilor din Septembrie

Rezumatul lunar al știrilor ETHRA: Poziția UE COP10 și scrisoarea ETHRA - Listă alternativă de lectură pentru delegații #COP10 - Mitul Gateway distrus - Interdicțiile de arome sporesc fumatul - Sfaturi ale experților pentru delegații COP10 - Belgia interzice pouch-urile - Actualizări de țară. Citiți mai departe pentru mai multe

 

Poziția UE COP10

Evoluții îngrijorătoare în UE, deoarece Comisia Europeană își trimite poziția propusă pentru COP10 statelor membre. Publicația germană Table Media raportează că propunerea refuză să recunoască potențialul de reducere a riscurilor al produselor alternative cu nicotină, solicită interdicții de publicitate și, eventual, o interdicție a vânzărilor online.

Citiți mai multe aici: https://vapolitique.com/2023/09/28/cop10-antitabac-la-commission-europeenne-impose-en-express-ses-positions-antivapes-aux-etats/

 

Subcomisia de Sănătate Publică (SANT)

Vești pozitive din partea Comisiei SANT, deoarece sunt depuse amendamente care ar aborda problemele din Proiectul de Raport pe care l-am adresat deputaților europeni. Principala problemă a proiectului de raport a fost lipsa de claritate în ceea ce privește factorii de risc pentru bolile netransmisibile (BNT), deoarece nu a menționat fumatul, ci a identificat „consumul de tutun”.

SANT_amendments.png

 

 

 

 

 

Amendamentele depuse pot fi găsite aici: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/ENVI-AM-752914_EN.pdf

Scrisoarea noastră către SANT a fost tratată în detaliu în Planet of the Vapes și Eureporter: https://www.planetofthevapes.co.uk/news/politics-campaigns/2023-09-05_ethra-writes-to-sant-committee.html https://www.eureporter.co/health/2023/09/12/could-eu-institutional-bias-sabotage-efforts-to-stop-cigarette-smoking/

 

 

Documente de poziție pentru Smoke Free Partnership

Smoke Free Partnership a publicat un document de poziție privind vaporizatoarele și produsele din tutun încălzit. Lucrările fac o serie de recomandări politice la nivelul UE și al statelor membre. Recomandările includ tratarea vapatului la fel ca țigările (interzicerea aromelor și impozitarea crescută) și interzicerea vânzărilor online.

SFP_position_paper_recommendations.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Document de poziție pe vapat: https://www.smokefreepartnership.eu/our-policy-work/position-papers-briefings-reports/position-paper-on-electronic-cigarettes

Document de poziție pe produsele din tutun încălzit: https://www.smokefreepartnership.eu/our-policy-work/position-papers-briefings-reports/position-paper-on-heated-tobacco-products

 

ȘTIRI GLOBALE 

Listă alternativă de lectură pentru delegații #COP10

COPwatch a publicat o listă de lectură, care ar trebui să fie obligatorie, pentru ca delegații COP10 să fie mai bine informați cu privire la dovezile referitoare la reducerea efectelor nocive ale tutunului cu ajutorul produselor mai sigure ce contin nicotină.

Citiți mai multe aici: https://copwatch.info/alternative-reading-list-for-cop10-delegates/

 

ACTUALIZĂRI DE TĂRĂ

Belgia

Institutul de sănătate publică din Belgia, Sciensano, a avertizat că obiectivele pentru 2040 fără fumat nu vor fi atinse decât dacă se adoptă noi politici. Poate că interzicerea totală a pouch-urilor cu nicotină nu a fost o idee atât de bună, în aceste circumstanțe.

Citiți mai multe aici: https://www.thebulletin.be/sciensano-belgiums-goal-tobacco-free-generation-2040-will-fail-without-new-policies

Interdicția pouch-urilor cu nicotină va intra în vigoare la 1 octombrie: https://www.belganewsagency.eu/total-ban-on-nicotine-pouches-in-belgium-from-1-october

 

Finlanda

Vapers Finland a scris Ministerului de Finanțe cu privire la propunerea sa de a modifica legea privind taxa pe tutun pentru a include pouch-uri cu nicotină.

Citiți scrisoarea aici: https://vapers.fi/2023/09/vapers-finland-ryn-lausunto-valtiovarainministeriolle-nikotiinipussien-verotuksesta/

 

Germania

Subiectul fierbinte al aromelor de vapat și al interdicțiilor de arome a fost discutat la un eveniment hibrid la Berlin, pe 25 septembrie. În ciuda dovezilor solide cu privire la importanța aromelor, a fost clar că există încă o lipsă de înțelegere în rândul politicienilor. Partenerul ETHRA BVRA a reprezentat consumatorii la conferință.

Citiți mai multe aici: https://bvra.info/politik/aromenverbote-politik-vs-wissenschaft/

 

Polonia

Prevalența fumatului în Polonia a crescut la 29% în ultimii ani, cu 6% mai mare decât media UE. Experții polonezi susțin că politicile tradiționale de control al tutunului nu funcționează și că o mișcare către reducerea daunelor cauzate de tutun ar putea fi soluția.

Citiți mai multe aici: https://www.onet.pl/?utm_source=ethra.co_viasg_medonet&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&pid=2fbda4f4-f4ee-4755-801a-714776904921&sid=4e9b6959-4f88-4e8b-9613-65de7438fe5a&utm_v=2

 

Norvegia

Cercetările efectuate de Registrul Norvegian al Cancerului, Institutul Norvegian pentru Mediul de Muncă (STAMI) și Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI), care au susținut că arată un risc crescut de cancer de la snus, au fost descrise drept alarmiste și nu în limitele etice ale cercetării ce ar fi trebuit să fie.

Citiți mai multe aici: https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/forskning-fra-70-tallet/16037849/

 

Suedia

Vești grozave pentru Suedia, deoarece guvernul democraț anunță planuri de a reduce taxa pe snus cu 20%.

Citiți mai multe aici: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skatten-pa-snus-sanks-nasta-ar

 

Regatul Unit

Într-un răspuns la o întrebare parlamentară, subsecretarul pentru sănătate și asistență socială, Neil O'Brien, a declarat că delegația Marii Britanii la COP10 „nu va fi de acord cu nicio decizie care ar avea un impact asupra capacității noastre de a face tigarile electronice disponibile pentru fumătorii adulți. care doresc să renunțe”.

UK_COP10_position.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezi intrebarea si raspunsul aici: https://www.theyworkforyou.com/wrans/?id=2023-09-01.196493.h&s=Neil+O%27Brien#g196493.r0

 

Mai multe din Marea Britanie

Scott Butler, director executiv la organizația de caritate pentru mediu Material Focus, a avertizat că interzicerea tigarilor electronice de unică folosință ar putea duce la inundarea pieței cu produse ilegale vândute pe piața neagră.

Citiți mai multe aici: https://www.theguardian.com/society/2023/sep/12/ban-on-single-use-vapes-in-uk-may-flood-market-with-products

 

ŞTIRI ETHRA

Grupul de lucru pentru sănătatea publică - poziția UE COP10

La 8 septembrie, Grupul de lucru pentru sănătatea publică al Parlamentului European s-a întâlnit pentru a discuta informațiile din partea Comisiei și a Președinției cu privire la pregătirea COP10. Înainte de această întâlnire, le-am scris membrilor grupului de lucru pentru a sublinia de ce politicile restrictive privind produsele mai sigure cu nicotină ar fi un dezastru pentru sănătatea publică.

Citiți scrisoarea aici: https://ethra.co/submissions/140-working-party-on-public-health-eu-cop10-position

 

Atentie sporita

Clive Bates a intensificat încă o dată și le-a oferit delegaților COP10 posibil cele mai bune sfaturi pe care le-ar putea primi. „Oficialii superiori ar trebui să abordeze COP10 cu scepticism, dar nu cu cinism, cu claritate cu privire la obiectivele lor naționale și cu câteva întrebări dificile despre compromisuri, consecințe neintenționate și dovezi”.

Citiți mai multe aici: https://tobaccoreporter.com/2023/09/01/eyes-on-the-ball-3/

 

[Comentariu] Strategiile OMS de reducere a deceselor cauzate de tutun sunt insuficiente

Lars Ramström oferă o critică usturătoare a refuzului OMS de a recunoaște reducerea efectelor nocive ale tutunului și beneficiile uriașe pentru sănătatea publică pe care le-ar oferi.

Citiți mai multe aici: https://www.qeios.com/read/YGO7VO

 

Efectele restricțiilor privind aromele țigărilor electronice asupra vânzărilor de produse din tutun

Restricțiile privind aromele tigarilor electronice au devenit o tendință îngrijorătoare în multe jurisdicții, dar factorii de decizie se opresc vreodată să se gândească la consecințele unei astfel de măsuri? Un nou studiu publicat în Social Science Research Network descoperă (spre surprinderea nimănui) că interzicerea aromelor crește fumatul.

Citiți mai multe aici: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4586701

 

Mitul „poarta de acces” primește o altă lovitură

Un studiu care a examinat fumatul în rândul tinerilor din 1991 până în 2022 a constatat că apariția vapatului a coincis cu cele mai rapide scăderi ale fumatului din ultimii treizeci de ani.

Citiți mai multe aici: https://www.mdpi.com/1660-4601/20/19/6866

 

IN CELE DIN URMA

Ceva de urmărit:

Nordic Reform Conference 2023

Karl Erik Lund, cercetător principal la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, susține o discuție fascinantă despre importanța strategiilor de reducere a efectelor nocive ale tutunului în reducerea fumatului.

Karl_Lund_conference.png

Audierea privind reducerea efectelor nocive ale tutunului Brazilia - prezentare video

Clive Bates susține un argument puternic pentru reducerea daunelor cauzate de tutun în contribuția sa la o consultare și deliberare parlamentară desfășurată în Brazilia în septembrie 2023.

Brazil_submission_-_Clive_Bates.png